De pauwkalkoen komt voor in Mexico, Belize en Guatemala. Hij leeft daar voornamelijk in laagbegroeide gebieden en tropische bossen, maar komt ook voor op savannes, landbouwgrond en in het regenwoud.

Wat eet hij graag? 

De pauwkalkoen heeft weinig eisen voor zijn voedsel. Bijna al zijn voedsel vindt hij op de grond. Hij eet veel verschillende soorten planten, bladeren of zaden, maar ook noten, vruchten of insecten. Kuikens eten alleen insecten, pas na een aantal weken gaan ze ook plantaardig voedsel eten. 

Gronddieren 

Kalkoenen kunnen vliegen, maar blijven liever op de grond. Zelfs wanneer ze achterna gezeten worden door vijanden, rennen ze liever. ’s Avonds zoeken ze echter vaak wel de hoogte op. Dan zoeken ze in groepen een geschikte boom, die deels over het water hangt. Op deze manier zijn ze het meest beschut tegen vijanden. 

Kleurrijk

In tegenstelling tot andere kalkoenen, is de pauwkalkoen een erg kleurrijke vogel. Hun veren hebben een mix van brons en groen, met blauwgrijze staartveren. Hun kop is blauw met een rode kring rond de ogen. Deze rode ring wordt beter zichtbaar wanneer het broedtijd is. Bij het baltsen maakt het mannetje het bekende ‘gobbel’-geluid en zetten ze hun staartveren op, om zo de vrouwtjes te imponeren.