De patrijs komt voor in Midden-Azië en Europa, onder andere in Nederland. Patrijzen zijn veel te vinden op landbouwgrond, maar ook op de hei en in de duinen. Volwassen vogels verkiezen open grasland, maar verplaatsen naar graangewassen tijdens het broedseizoen. Hier is genoeg bescherming en voedsel voor de kuikens.

Wat eet hij het liefst?

Volwassen patrijzen eten voornamelijk plantaardig voedsel zoals gras, zaden, bladeren en scheuten. Tijdens het broedseizoen eten ze ook insecten. 

Groepsdier

Patrijzen zijn bijna nooit alleen. In groepen scharrelen ze rond op zoek naar eten. Jonge patrijzen eten vooral insecten, want hier zitten veel eiwitten in waarvan ze goed groeien. Hiervoor moeten de kuikens al snel op jacht gaan. Vlak nadat ze uit het ei zijn gekomen, lopen de kuikens al mee met de groep.

Mytisch dier

Volgens een Griekse legende verscheen de eerste patrijs toen Daedalus zijn neef Perdix uit jaloezie van de berg Athena afduwde. Voordat de jongen te pletter stortte, veranderde de godin Athena hem in een patrijs. Perdix hield een trauma over aan de val, waardoor patrijzen niet hoog kunnen vliegen.