De passiebloemvlinder leeft in tropische en subtropische gebieden in Zuid- en Midden-Amerika en in het zuiden van de VS. De vlinder is actief in dichte begroeiing en tijdens donkere dagen.

Wat eet hij graag?

Zijn dieet bestaat uit nectar en stuifmeel. De bladeren van de passiebloem dienen als voedsel voor de rups. Daar zitten stoffen in die voor andere dieren dodelijk zijn, maar in het lichaam van de rups worden deze stoffen opgeslagen als lichaamsvet. Het maakt hem zelf giftig en dus oneetbaar. Ook de volwassen vlinder is giftig. Zijn felle kleuren op de vleugels waarschuwen zijn vijanden.

Goed kijken

Een vrouwtje dat wil paren, zit met opgeklapte vleugels te wachten. Zodra er een mannetje overvliegt, klapt ze haar vleugels uit, zodat hij kan zien of het vrouwtje van dezelfde soort is. De schubben op haar vleugels reflecteren gepolariseerd licht. Bij elke soort wordt het net even anders weerkaatst; handig voor het mannetje.

Slaapplaats

Tegen de avond verzamelen de passiebloemvlinders zich op gemeenschappelijke slaapplaatsen. Grote aantallen hangen dan ondersteboven in bomen bij elkaar.