Panterkameleons leven op Madagaskar, een groot eiland voor de kust van Oostelijk Afrika. Je vindt ze meestal op zonnige plaatsen langs wegen, in plantages en laaglandbossen.

Mannetje met regenboogkleuren

De panterkameleon dankt zijn naam aan het gekleurde vlekkenpatroon op zijn lichaam. Met name het mannetje kan allerlei felle kleuren hebben, waaronder groen, blauw, rood en geel. De vrouwtjes zijn meer egaal bruin of groen, met lichtroze of witte vlekken. Vrouwtjes zijn ook een stuk kleiner dan mannetjes.

Kleverige tong en grijpers

Panterkameleons leven solitair, alleen dus. Ze jagen niet actief, maar wachten tot een insect dichtbij genoeg komt. Op dat moment schiet hij zijn lange, kleverige tong naar buiten. De snelheid waarmee hij dat doet en vorm van de tong zorgen voor zuigkracht waardoor de prooi aan de tong wordt vastgezogen. De rest van zijn lichaam verroert hij niet. Met zijn vier poten, die lijken op grijpers, kan hij zich goed aan takken vasthouden. 

Fabeltje: meester in camoufleren

Veel mensen denken dat kameleons de kleuren van de omgeving aannemen en daardoor ‘onzichtbaar’ worden. Dit is echter niet waar. De dieren kunnen wel van kleur veranderen, maar dat komt door de temperatuur of als ze opgewonden zijn. Een vrouwtje dat al bevrucht is krijgt een donkerbruine of oranje gestreepte zwarte buik. Zo wordt ze niet meer door hitsige mannetjes lastig gevallen.

Wist je dat...

Wist je dat kameleons de enige dieren zijn die beide ogen onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen én met elk oog scherp blijven zien? Hierdoor kunnen ze 360° om zich heen kijken en snel de omgeving scannen op roofdieren, zoals roofvogels en slangen, of op prooien.