Onechte gavialen leven bij meren, rivieren en moerassen. Ze kunnen wel 90 tot 100 jaar oud worden.

Wat eet hij graag?

De slanke bek is niet geschikt om grote, sterke prooien te doden. De onechte gaviaal eet dan ook voornamelijk vis. 

Een scherpe mond

De Latijnse naam 'Tomistoma' van de onechte gaviaal komt uit het Grieks en betekent scherpe mond. De onechte gaviaal heeft net zoals een echte gaviaal een lange, smalle snuit. Echter heeft het dier slechts 76 tot 84 tanden in zijn bek, waardoor hij tot de echte krokodillen wordt gerekend.

Echt of onecht?

Op basis van DNA-onderzoek, waarbij aan de hand van het immuunsysteem wordt gekeken naar de verwantschap van dieren, blijkt dat de onechte gaviaal misschien tóch een echte gaviaal is. Sommige wetenschappers delen de onechte gaviaal op basis van dit onderzoek in een eigen onderfamilie in, maar hierover is nog geen wereldwijde consensus.

ARTIS steunt

ARTIS steunt het natuurbehoudproject in Danau Sentarum National Park in Indonesië. Het project in het Danau Sentarum National Park in Indonesië bestaat uit twee fases. In de eerste fase zal de huidige populatie worden vastgesteld en de precieze bedreigingen geïdentificeerd, zodat een soortbehoud actieplan kan worden opgesteld. In de tweede fase zal het actieplan, waarbij de socio-economische aspecten van de lokale bevolking zijn meegenomen, worden uitgevoerd. Lees meer over dit project