De monarchvlinder komt voor in verschillende landen in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, Indonesië, Australië en Nieuw-Zeeland. Hij vliegt jaarlijks duizenden kilometers om te overwinteren in warmere gebieden. Deze trektocht kan soms wel 4800 km lang zijn, waarbij ze tot 128 km per dag afleggen.

Wat eet hij graag?

Als rups eet de monarchvlinder de zijdeplant. De zijdeplant is voor veel diersoorten giftig. De monarchvlinder gebruikt deze gifstoffen die hij als rups heeft opgeslagen als natuurlijk afweermiddel. Als vlinder bestaat zijn dieet uit nectar.

Mooi en duidelijk

De vleugel van de monarchvlinder is feloranje en heeft een brede zwarte buitenrand. Deze is bezet met witte stippen. De felle kleur waarschuwt vijanden dat ze giftig zijn. De monarchvlinder legt zijn eitjes op de zijdeplant waarvan de rupsen eten.

Naar een warmer klimaat

De monarchvlinders in koudere gebieden, zoals Noord-Amerika, trekken in de herfst  naar warmere gebieden om daar te overwinteren. De trektocht van de monarchvlinders gaat in één generatie naar Mexico, maar in drie generaties terug. In de zomer produceert de monarchvlinder meerdere generaties die kort leven en één generatie die lang leeft. Deze vlinders leven veel langer dan de andere generaties. De laatste generatie vlinders paren tijdens de terugreis.