Miljoenpoten hebben twee paar pootjes per segment, in tegenstelling tot de duizendpoten die er een per segment hebben, vandaar ook de naam Diplopoda. Deze miljoenpoten leven in en op de humuslaag van vochtige bossen in Oost-Afrika. Vaak vind je ze onder een steen of dode boomstam.

Wat eet hij het liefst?

Ze houden van rottend materiaal zoals afgevallen blad en fruit.

Humuslaag

De Mombassa miljoenpoot is zeer belangrijk voor de vorming van de humuslaag in een bos. Bij een herbebossingsproject bij Mombassa in Kenia, zorgden de miljoenpoten ervoor dat zelfs de moeilijk verteerbare tannine-rijke naalden van de Casuarina-boom werden opgegeten en verteerd. Bacteriën in de uitwerpselen van de miljoenpoten verteerden de naalden verder, zodat er een compostrijke onderlaag in het bos ontstond waarop weer andere plantensoorten konden groeien.

Irriterende vloeistof

Miljoenpoten hebben over hun hele lijf klieren die ze als wapen inzetten wanneer ze worden aangevallen. Uit de klieren komt een vloeistof die de huid en de slijmvliezen heftig irriteert. De stof lijkt op primine uit de primulaplant waar veel mensen allergisch voor zijn. De Mombassa treinmiljoenpoot kan tot op 40 cm afstand sproeien met dit goedje om zijn belager weg te jagen. Ook kan hij zich oprollen tot een stevige ring, met het harde rugpantser aan de buitenzijde. Bovendien is hij door het uitscheiden van de stinkende, irriterende vloeistof vrijwel oneetbaar. Alleen voor civetkatten moet de miljoenpoot  oppassen; die vinden hem dan nog steeds een lekkere hap.

Is geadopteerd door: