De Mexicaanse Roodknie vogelspin leeft in halfwoestijnen en nattere gebieden in Mexico.

Wat eet hij graag?

Op zijn menu staan spinnen, insecten, wormen, kleine knaagdieren, slangen, hagedissen en jonge vogeltjes, vandaar de naam.

Gif

De vogelspin bespringt zijn prooi vanaf korte afstand en verlamt deze met gif. Het gif bevat een stof die eiwitten vloeibaar maakt, waardoor het prooidier als het ware oplost. De vloeibare delen worden door de spin opgezogen. Bij mensen heeft de beet hetzelfde effect als een bijen- of wespensteek. Vervelender zijn de haren van het achterlijf van de vogelspin. Die kan hij wegslingeren, als irriterend verdedigingsmechanisme.

Levensgevaarlijk paren

Het mannetje moet met zijn poten een ritme op de grond trommelen om het vrouwtje tot paring bereid te krijgen. Doet hij dat niet, dan ziet zij hem als prooi en eet hem op. Ook na de paring moet het mannetje maken dat hij wegkomt, anders wordt hij alsnog opgegeten. Als twee maanden later de jongen groot genoeg zijn om zelf eten te zoeken, zien ze alles wat beweegt aan voor een prooi, ook de andere jongen. Daarom stuiven ze meteen alle kanten op als ze uit het ei komen.
 

Is geadopteerd door: