De Mexicaanse korsthagedis leeft in tropische loofbossen, half woestijnen en rotsachtig gebied in het westen van Mexico. Wanneer het schemerig wordt en de ergste hitte voorbij is, komt de Mexicaanse korsthagedis uit zijn hol en wordt hij actief.

Wat eet hij het liefst?

Een Mexicaanse korsthagedis voedt zich met kleine zoogdieren, vogels, hagedissen, kikkers, insecten en eieren van vogels en reptielen. Wanneer er voedselschaarste heerst en tijdens de winterrust  leeft de Mexicaanse korsthagedis van vet dat opgeslagen zit in zijn staart.

Opvallend pantser

Aan de bobbels op zijn huid dankt de Mexicaanse korsthagedis zijn naam. Deze lijken op korsten, maar het zijn versterkte beenplaatjes (osteodermen) die de huid tot een sterk pantser maken. Hiermee beschermt hij zich tegen roofdieren, zoals coyotes en roofvogels, die op hem jagen. Naast de kenmerkende beenplaatjes heeft de huid een patroon van zwart met gele vlekken dat dient als waarschuwingskleur.

Handig gif

De Mexicaanse korsthagedis behoort tot een van de weinige giftige hagedissensoorten ter wereld. Zijn gif gebruikt hij om een prooi te doden, maar dient ook als handig hulpmiddel voor het verteren van zijn voedsel. Wanneer de Mexicaanse korsthagedis op zijn prooi kauwt wordt er gif door de bloedcirculatie in de prooi verspreid. Het verteringsproces wordt hiermee ondersteund mede door de aanwezige enzymen in het gif.