De McCords slangenhalsschildpad is alleen te vinden op het Indonesische eiland Roti. Van de schildpad zijn maar twee populaties te vinden op het eiland. De schildpad leeft in meren en moerassen, maar komt ook voor in rijstvelden.

Wat eet hij graag?

Deze schildpad eet insecten, slakken en kleine vissen. Soms eet hij waterplanten.  

Stinkt bij bedreiding

De opvallend lange hals van de McCords kan even lang worden als de rest van zijn lichaam. Wanneer de schildpad zich bedreigd voelt, trekt hij zijn nek en kop terug in zijn schild. Ook produceren ze een stinkende lucht om vijanden af te schrikken.

Nek

Tijdens het jagen legt deze schildpad zijn kop en nek langs zijn schild. Wanneer de prooi dichtbij genoeg is, schiet hij zijn kop heel snel naar voren. Zo vangt hij zelfs de snelste vissen.

Ernstig bedreigd

De McCord’s slangenhalsschildpad is een van de meest bedreigde schildpaddensoorten ter wereld. Hij komt alleen op het eiland Roti, het zuidelijkste eiland van Indonesië,,voor. Het eiland is ongeveer 1200 km2 groot. Hoewel hij sinds 1994 een beschermde status heeft, wordt hij nog steeds gevangen voor terarria. Ook verdwijnt zijn toch al kleine leefgebied (70 km2) door uitbreiding van landbouw.