De margay leeft in vochtige tropische regen- en bergwouden. Ook tref je hem regelmatig aan op koffie- en cacaoplantages. De margay is een echte boombewoner en kan allerlei acrobatische toeren uithalen. Zijn lange staart helpt hem om daarbij zijn evenwicht te bewaren. Bijzonder is dat de margay met zijn kop omlaag naar beneden klimt. Daarbij klemt hij zijn achterpoten stevig om de stam.

Wat eet hij graag?

Hoog in de bomen vangt de margay zijn prooi; knaagdieren en vogels, maar ook reptielen en insecten.

Behendige klimmer

De vacht van de margay heeft een goudgele grondkleur met een witte onderzijde. De grote, donkerbruine vlekken zijn in de lengterichting gerangschikt. Verder heeft de margay een korte ronde kop met grote ogen, een lange staart die voor balans zorgt bij het klimmen, en zwarte oren met grote witte vlekken, die een rol spelen bij communicatie. De enkelgewrichten kunnen 180 graden draaien en daarnaast zijn de tenen beweeglijk en goed spreidbaar, waardoor de margay een erg behendige klimmer is.

Na-aper

Hoog in de bomen vangt de margay prooien als knaagdieren en vogels, maar ook reptielen en insecten. Sommige katten kunnen de roep van hun prooi zo goed imiteren dat ze de prooi daarmee kunnen lokken. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de margay het geluid van jonge mantelaapjes perfect na kan doen. Hiermee lokt hij volwassen mantelapen die komen kijken waar het geluid vandaan komt.
 

Is geadopteerd door: