De mara leeft in de centrale en zuidelijke regio’s van Argentinië. Dit gebied bestaat uit veel verschillende leefomgevingen variërend van woestijn tot doornige struikgewassen. Mara’s graven holen in open grasvlaktes. Zo beschermen ze zichzelf tegen roofdieren en kunnen ze hen goed in de gaten houden. Ze leven vaak in de buurt van schapenkuddes, omdat ze dezelfde voorkeur voor leefomgeving hebben.

Wat eet hij het liefst?

Mara’s zijn herbivoren; ze eten gras, planten fruit en zaden. Ze eten alleen de toppen van grassprieten. Hierdoor raken de voedselbronnen snel uitgeput en grazen ze verder over de vlaktes. In de verschillende leefgebieden hebben mara’s verschillende samenstellingen van diëten. Ze passen het eetpatroon aan de omgeving aan, omdat de beplanting in de gebieden varieert.

Voor altijd samen

Mara’s zijn monogame dieren. Een paar blijft meestal hun hele leven samen. Deze band wordt voornamelijk in stand gehouden door de mannetjes. Zij volgen en beschermen het vrouwtje overal waar ze gaat. Het mannetje plast op zijn vrouwtje om andere mannetjes aan te geven dat het zijn vrouwtje is. De vruchtbare perioden van vrouwtjes duren heel kort. Mannetjes houden hun vrouwtje dicht bij zich, omdat hij zo de zekerheid heeft dat hij zich kan voortplanten. Paren werken goed samen. De vrouwtjes verzorgen de jongen en de mannetjes letten op voor roofdieren.