Let op: de mangrovekwal is tijdelijk uit de collectie. Mangrovekwallen leven in het water in mangrovebossen in tropische regionen. Hier leven ze in ondiepe gedeeltes met helder water, waar ze beschutting hebben van boomwortels.

Wat eet hij graag?

Deze kwal leeft voornamelijk van zoöplankton, die hij vangt met zijn franjeachtige tentakels. Daarnaast leeft hij van algen die in delen van zijn tentakels leven. De algen leveren ook extra zuurstof en worden in ruil daarvoor beschermd door de netelige cellen van de kwal.

Zuignap

Hoewel jonge mangrovekwallen gewoon ronddrijven, leven volwassen dieren ondersteboven. Ze zuigen zich met hun scherm vast aan de bodem of aan een object op de bodem, zodat ze met hun tentakels naar boven in het water liggen. Op deze manier krijgen de algen in de tentakels zonlicht, waardoor ze voedingsstoffen en zuurstof kunnen produceren.

Zelfsturende netelpakketjes

Normaal gesproken mijden we de netelende tentakels van een drijvende kwal. Bij een mangrovekwal helpt dit niet. Deze kwal stoot namelijk zijn vele netelcellen in kleine, slijmerige pakketjes vol trilharen de zee in. Deze zijn zelfsturend en blijven dagenlang actief. Nabij mangrovekwallen zwem je dus door een gemeen prikkende zee. Zijn prooi wordt er door verlamd en lost zo’n beetje op in het water. Via pulserende bewegingen komt de prooi in de vele kleine mondjes op de armen. Want een centrale kwallenmond, die heeft deze soort namelijk niet.