Mangrovekwallen leven in het water in mangrovebossen in tropische regionen. Hier leven ze in ondiepe gedeeltes met helder water, waar ze beschutting hebben van boomwortels.

Wat eet hij graag?

Deze kwal leeft voornamelijk van zoöplankton, die hij vangt met zijn franjeachtige tentakels. Daarnaast leeft hij van algen die in delen van zijn tentakels leven. De algen leveren ook extra zuurstof en worden in ruil daarvoor beschermd door de netelige cellen van de kwal.

Zuignap

Hoewel jonge mangrovekwallen gewoon ronddrijven, leven volwassen dieren ondersteboven. Ze zuigen zich met hun scherm vast aan de bodem of aan een object op de bodem, zodat ze met hun tentakels naar boven in het water liggen. Op deze manier krijgen de algen in de tentakels zonlicht, waardoor ze voedingsstoffen en zuurstof kunnen produceren.

Twee keer voortplanten

Kwallen planten zich in elke levenscyclus twee keer voort. Dit doen ze door te paren met een andere kwal of door zichzelf te klonen. Zo'n kloon wordt een poliep genoemd. De poliep zit in het begin met een steel vast aan de bodem, die langsdrijvend voedsel opvangt. De poliep plant zich ongeslachtelijk voort door steeds nieuwe afsnoeringen van zijn bovenkant los te laten. Deze draaien om en groeien uit tot drijvende kwallen. De drijvende kwallen planten zich op een geslachtelijke manier voort, waaruit weer poliepen ontstaan.