De Maleise bonte marter komt voor in bossen in grote delen van Azië, van de Himalaya tot Indonesië, en van Indonesië tot Korea. Door zijn sterke poten klimt hij gemakkelijk in bomen, en met zijn staart bewaart hij zijn evenwicht. Ook bij gevaar houdt hij zich schuil in de bomen.

Wat eet hij graag?

De Maleise bonte marter is een carnivoor. Hij jaagt op eekhoorns, muizen, vogels, slangen, amfibieën en insecten, maar hij eet ook eieren, fruit en honing. De lokale bevolking noemt hem ook wel “honey dog ”, vanwege zijn voorkeur voor zoetigheid.

Volle maan

Deze marter is voornamelijk overdag actief, maar jaagt soms ’s nachts. De nachtelijke activiteiten nemen toe op de nachten voor en na volle maan. 

Samenwerken

De Maleise bonte marter behoort tot de familie van de marterachtigen. De meeste soorten in deze familie leven alleen, maar de Maleise bonte marter wordt vaak met z’n tweeën of soms drieën gezien. Met deze kleine groepjes zijn ze in staat om zelfs muskusherten te vangen. De prooidieren worden naar een bevroren meer of rivier gejaagd, waar ze makkelijker te pakken zijn.