Het langsnuitzeepaardje voelt zich op zijn best in ondiep water met zijn staart verankerd aan wieren en zeegrassen. Zijn leefgebied is langs de kust van de West-Atlantische oceaan, Golf van Mexico, het Caribische gebied en voor de kust van Brazilië.

Wat eet hij graag?

Langsnuitzeepaardjes eten larven van kreeftachtigen en vissen. Deze zuigen ze op met hun snuit. Ze hebben namelijk geen tanden en ook geen maag. Hierdoor moeten ze meerdere malen per dag eten. In ARTIS is er dankzij de speciale voerbuis de hele dag door voldoende voedsel aanwezig voor de langsnuitzeepaarden.

Man drachtig

Mannetjes hebben een broedbuidel onderaan hun buik waarin het vrouwtje de eitjes afzet. Het mannetje bevrucht deze en bewaard ze tot na het uitkomen. De jonge zeepaardjes verlaten de buidel na vier tot vijf weken, als ze bijna 10 millimeter lang zijn. Van nature zijn de vrouwen geel, en mannen bruin. 

Souvernir

Zeepaardjes worden wereldwijd  bedreigd. Elk jaar worden er alleen al 25 miljoen zeepaardjes per jaar gedood voor de trraditionele Chinese geneeskunst. Koop ze dus niet als  souvenir.