De kuiftinamoe komt voor in Argentinië en een klein deel van Chili. Het zijn landvogels die in groepen in bosachtige gebieden leven. Ze bouwen hun nesten in de grond en slapen daar ook.

Wat eet hij het liefst?

In de winter eten kuiftinamoes zaden, bladeren, fruit en insecten, en in de zomer eten ze alleen insecten. 

Eieren

Het nest van de kuiftinamoe wordt door beide oudervogels op de grond gebouwd. Ze graven met de poten een gat in de grond, waar ze een paar veren en takjes inleggen. Wanneer de eieren eenmaal in het nest liggen, broedt het mannetje in 20-21 dagen de eieren uit. Als de kuikens uit het ei zijn gekomen, verlaten zij het nest bijna onmiddellijk. 

Witte dwarsbandjes

De kuiftinamoe kan men herkennen aan de lange, naar voren gebogen kuif. De landvogels zijn licht- tot donkerbruin met zwarte stippen en strepen. Er zijn witte dwarsbandjes op de vleugels zichtbaar en achter en onder het oog loopt een lichte streep. Beide geslachten hebben eenzelfde, bruin verenkleed.