De koningspython leeft in grasgebieden en open bossen in West- en Centraal-Afrika. Hij is voornamelijk actief in de vroege ochtend en in de avond. Overdag houdt hij zich schuil in holen in de grond en onder boomwortels.

Wat eet hij graag?

De koningspython eet voornamelijk knaagdieren, zoals ratten en muizen. Hij is geen actieve jager. In plaats daarvan houdt hij zich verscholen en wacht tot zijn prooi langskomt. Dan trekt hij zijn kop en nek naar achter en schiet in een keer weer naar voren om zijn prooi te grijpen. Dit doet hij met de scherpe haaktanden, die in zijn kaken zitten. Voordat hij zijn prooi eet wurgt hij deze.

Onregelmatige eter

Een koningspython eet heel onregelmatig, maar hier kan hij goed tegen. Het is een koudbloedig dier, dus hij hoeft geen lichaamstemperatuur te stoken. Hierdoor kan hij lange tijd, soms wel maanden, zonder eten.

Bal

De koningspython wordt ook wel balpython genoemd. Deze naam dankt hij aan het feit dat hij zich oprolt als een bal wanneer er gevaar dreigt of als hij gestrest of bang is.
 

Is geadopteerd door: