De koi leeft het liefst in stilstaande wateren zoals rivieren in het laagland en meren met een zachte bodem. Deze karpersoort is wereldwijd te vinden, maar ook als siervis in grote vijvers en aquaria. De oorsprong van deze karper ligt in Azië, maar is wereldwijd geïntroduceerd. De maximumleeftijd van deze vis is ongeveer 38 jaar.

Wat eet hij het liefst?

De vis eet het liefst plantaardig materiaal en bodemorganismen. Koi karpers hebben een speciale manier van eten waardoor de kwaliteit van het water waar ze in leven afneemt. Het water wordt troebel doordat de koi constant in het substraat wroet en dit materiaal dan weer wordt vermengd met het water. Door die troebelheid zullen er minder waterplanten groeien. Daarnaast wroeten ze de waterplanten uit de bodem.   

Een miljoen eitjes

De voortplantingsperiode van de koi hangt af van de temperatuur van het water. Als het water warm is, paait de koi het gehele jaar. In koudere wateren paait de koi voornamelijk tussen mei en juni. Vrouwtjes leggen per jaar vaak 300.000 tot wel een miljoen eitjes. Als de eitjes uitkomen, voeden de larven zich eerst met de eierdooier. Daarna gaan ze actief opzoek naar voedsel. Vervolgens zwemmen de larven direct naar de met planten begroeide oppervlakte. De larven overleven alleen in warmer water. Als de koi volwassen is, overleeft hij in zowel warme als koude temperaturen.

Kracht

De koi is de nationale vis van Japan en wordt in het Japans ook wel Nishikigoi genoemd. ‘Nishiki’ is het Japanse woord voor keurig kleed en ‘Goi' of 'Koi’ is het Japanse woord voor Karper. De vis symboliseert kracht en krijgshaftigheid.