Het kogelgordeldier leeft in het struikgewas in Argentinië, Bolivia, Brazilië en Paraguay. In het Spaans en in het Engels wordt de groep waartoe de gordeldieren behoren armadillo’s genoemd. Armadillo betekent in het Spaans ‘kleine gepantserde’. Ze zijn de enige zoogdieren die op hun kop en rug een verbeende onderhuid hebben als beschermend schild.

Wat eet hij graag?

Hij eet vooral insectenlarven, mieren en termieten met zijn lange, kleverige tong. Daarnaast eten ze ook fruit, en kleine ongewervelden.

Past precies

De schilden van het kogelgordeldier passen precies in elkaar. Daarom kan hij zich als een van de weinige gordeldiersoorten oprollen tot een bal. Wanneer hij zich oprolt, laat hij vaak een kiertje open tussen de schilden. Als een roofdier dan zijn klauw tussen de schilden steekt, kan het kogelgordeldier dit kiertje sluiten en de aanvaller flink pijn doen.

Verschillende klauwen

De klauwen aan de voorpoten van het kogelgordeldier zijn erg scherp, en alle vier van elkaar gescheiden. De achterpoten zien er anders uit want daar zijn de tweede, derde en vierde klauw met elkaar vergroeid tot een soort hoef.