Knobbelzwanen broeden op de Britse eilanden, Noord centraal Europa en Noord centraal Azië. Ze overwinteren in Noord-Afrika, het Midden-Oosten, India en Korea. Ze leven in meren, rivieren, sloten en graslanden.

Wat eet hij graag?

Knobbelzwanen eten waterplanten, insecten, vissen en kikkers. De zwanen duiken niet om hun eten te verzamelen, maar ze schieten met hun hoofd en lange nek onder het wateroppervlak. Ze eten in dieper water dan bijvoorbeeld eenden en andere watervogels. 

Om de beurt

Net als veel andere soorten watervogels ruien knobbelzwanen al hun slagpennen tegelijk. Hierdoor kunnen ze dan niet meer vliegen. Het vrouwtje ruit haar veren op het nest, wanneer de kuikens nog klein zijn. Als zij weer kan vliegen, ruit het mannetje zijn slagpennen. Zo kan altijd een van de ouders de kuikens goed verdedigen.

Zware jongens

Hoewel de knobbelzwaan met zo'n 12 kilo de zwaarste watervogel is, kan hij tot wel van acht kilometer hoog vliegen.