De keizertamarin komt voor in tropische regenwouden in Peru, Bolivia en Brazilië.

Wat eet hij graag?

Het dieet van de keizertamarin bestaat uit insecten, vruchten, bladeren en twijgen.

Keizerlijk

De keizertamarin heeft zijn naam op een heel bijzondere manier verkregen. In 1907 ontdekte de Zwitserse bioloog E.A. Goeldi de keizertamarin. Opvallend bij deze aapsoort is zijn grote, afhangende snor. Goeldi stuurde enkele keizertamarins naar Europa op om ze later wetenschappelijk te kunnen beschrijven. De preparateur die de keizertamarins voor de wetenschap moest opzetten, smeerde hun snorren in met snorrenvet en krulde ze omhoog. De snor leek sprekend op de snor van de Duitse keizer, Wilhelm II. Toen Goeldi het resultaat zag, vond hij de gelijkenis met de keizer zo groot dat hij de nieuwe soort imperator (Latijn voor keizerlijk) noemde. 

Familieband

De familieleden zorgen goed voor elkaar. Ze begroeten elkaar door snel achtereen de tong uit te steken en in te trekken en maken hoge, trillende geluiden. Als ze rusten, vormen ze een grote kluwe met de jongen in het midden, meestal in boomholtes. Het vrouwtje bakent het territorium van de familie af met vocht uit haar klieren en genitaliënstreek. Als er onbekende soortgenoten in de buurt komen, reageren de volwassen keizertamarins furieus. Ze kunnen de indringer zelfs doden.
 

Is geadopteerd door: