De rozenkever leeft in tropische bossen in Afrika. Zoals zijn naam al doet vermoeden, komt hij voornamelijk voor in Kameroen.

Wat eet hij het liefst?

Een volwassen rozenkever eet fruit en het sap van planten. Larven eten onder de grond dode plantenresten.

Mannetje of vrouwtje?

De mannelijke en vrouwelijke rozenkevers zijn makkelijk van elkaar te onderscheiden. Het vrouwtje heeft een glanzend schild, terwijl het schild van het mannetje fluweelachtig is. Bij beide geslachten loopt over het schild geelbeige strepen en stippen. Een vrouwelijke rozenkever is kleiner dan een mannelijke kever. Het mannetje heeft een hoorn, die hij gebruikt om tegen andere mannetjes te vechten. De vorm en grootte hiervan is afhankelijk van de hoeveelheid en kwaliteit voedsel die hij heeft gehad als larve.

Schild

Om de vrouwelijke rozenkever te bevruchten, moet het mannetje eerst vechten met andere mannelijke rozenkevers. De winnende kever mag het vrouwtje bevruchten. Het vrouwtje legt de eieren en draagt daarna geen zorg meer voor de eitjes. Het duurt één maand voordat de larven uit de eitjes komen. Een larf leeft, in tegenstelling tot de volwassen kever, onder de grond. Zes maanden nadat de larf uit het ei is gekomen, wikkelt de larf zich voor drie maanden in een cocon om te veranderen in een volwassen Kameroen rozenkever.