De naam zegt het al, de Japanse makaak leeft in Japan, en wel in bosrijke gebieden en hoogvlaktes. In de natuur leidt het dier, in groepen van 20 tot 30 makaken of meer, een zwervend bestaan binnen een territorium van 2 tot 15 km².

Wat eet hij graag?

Op zijn menu staan vruchten, bladeren, knoppen, maar ook spinnen en insecten.

Klassenmaatschappij

De plaats van elke aap in de groep wordt niet bepaald door kracht of agressie, maar door de rang van zijn of haar moeder. In deze klassenmaatschappij krijgen vrouwelijke nakomelingen automatisch de positie van hun moeder. Het jonge mannetje sluit zich op 4-jarige leeftijd bij een mannengroep aan of gaat alleen rondtrekken.

Na-apers

De Japanse makaak is een populaire soort voor gedragsstudies. Hij laat zich gemakkelijk lokken met voedsel, waardoor wetenschappers ontdekten dat de makaken elkaar graag nadoen. Zo was er een vrouwtje dat een trend zette door zand van haar zoete aardappel te spoelen. Al gauw deed de hele groep haar na en werd het aardappel wassen een nieuwe traditie. Een andere ongewone gedraging van Japanse makaak is het maken van sneeuwballen; een sociaal spelletje.
 

Is geadopteerd door: