De jaguar is een bedreigde diersoort, met een oorspronkelijk leefgebied in Zuid- en Midden-Amerika. Je vindt deze katachtige vooral in tropische vochtige bossen die veel beschutting bieden, maar het leefgebied varieert van struikgewas tot regenwoud. Ze kunnen goed zwemmen en leven vooral in de buurt van water.

Wat eet hij het liefst?

De jaguar is een carnivoor. Hij eet zoogdieren, reptielen, vogels en vissen. Naar grootte hebben jaguars de meest krachtige beet van alle grote katten en ze zijn de enigen die erom bekend staan regelmatig direct te doden door de schedel van hun prooi te doorboren met hun hoektanden. Met hun krachtige beet komen ze zelfs door het schild van een schildpad. Na ze hun prooi gedood hebben, slepen ze die naar een afgelegen plek om het op te eten.

Solitair

Jaguars zijn solitaire dieren met wisselende territoria. Mannetjes en vrouwtjes komen alleen samen om te paren. Vrouwtjes paren eens in de twee jaar. Ze kunnen gedurende het hele jaar voortplanten, maar de meeste jongen worden in de natte seizoenen geboren omdat er dan meer voedsel is. Als de jongen geboren zijn, tolereert het vrouwtje geen man meer in de buurt, ze brengt de jongen alleen groot.

Gevlekt of zwart?

Jaguars komen in veel verschillende kleurvariëteiten voor. Ze kunnen een licht gele tot roodbruine vacht hebben met zwarte rozet-gevormde vlekken. De rozet-gevormde vlekken hebben vaak nog een zwarte vlek in het midden van de rozet, in tegenstelling tot het luipaard. Ook zijn er jaguars met en zwarte vacht en enigszins zichtbare zwarte vlekken. Bij veel soorten katachtigen komen zwarte exemplaren voor, wat we melanisme noemen. Bij de meeste soorten wordt dit veroorzaakt door een recessief gen, maar de kleur van de zwarte jaguar wordt veroorzaakt door één dominant gen.

Bedreigd

De jaguar leefde onder meer in Iberá, in het noorden van Argentinië, waar hij nu niet meer voorkomt omdat de mens zijn leefgebied heeft ingepikt voor grootschalige landbouw. ARTIS steunt het  herintroductieproject voor de jaguar in Iberá.