Huiskatten zijn behalve op Antarctica op elk continent te vinden. Deze vrijwel wereldwijde verspreiding kan worden toegeschreven aan de mens, hoewel er ook over de hele wereld wilde populaties te vinden zijn. Huiskatten leven voornamelijk in de buurt van mensen of menselijke vestigingen.

Wat eet hij graag?

In de natuur eten katten kleine knaagdieren, vogels, vis en soms geleedpotigen zoals spinnen. Net zoals grote katachtigen als de jaguar, doden zij hun prooi door in hun nek te bijten. 

Een nestje kittens

Een krolse poes roept luid naar potentiële partners, terwijl zij voortdurend over de grond rolt. Wanneer een kater aankomt, presenteert de poes haar achterwerk om te laten weten dat ze krols is. Na een geslaagde paring werpt zij na 60 tot 67 dagen een nestje kittens. De paring is het enige moment dat de kater betrokken is bij de voortplanting, de poes zorgt alleen voor de kittens. 

Een tong als kam

De tong van een huiskat is bedenkt met honderden haakvormige structuren. Zij gebruiken deze papillen om hun vacht te kammen en schoon te maken. De smaakpapillen van een kat zitten aan de zijkant, op het puntje en aan de achterkant van de tong. Met hun smaakpapillen kunnen katten bittere, zure en zoute smaken proeven, maar geen zoete. 

Turnkampioen

Huiskatten hebben in totaal 244 botten in hun lichaam, 30 hiervan zijn ruggenwervels. Door dit grote aantal ruggenwervels zijn katten erg flexibel en zij kunnen de helft van hun rug 180 graden draaien. Daarnaast kunnen zij tot vijf keer hun eigen lengte springen en door smalle ruimten glippen.