Helmparelhoenders komen voor op de droge savanne van Afrika ten zuiden van de Sahara.

Wat eet hij graag?

Ze eten plantaardig voedsel als wortels, knollen, vruchten, zaden en bloemen, maar ook kleine dieren zoals insecten, spinnen en kleine kikkers. Daarnaast pikken ze kleine steentjes op, die in hun spiermaag de vertering bevorderen. 

Alles samen

Helmparelhoenders doen alles samen. In een groep van gemiddeld 25 hoenders eten, rusten en verdedigen ze zich. Om te communiceren, maken helmparelhoenders veel geluid. Zo blijven ze in contact met soortgenoten en weten ze waar voedsel te vinden is. Het gekakel is vaak in een constant tempo. In nood kakelen de hoenders een stuk sneller.

Loopvogels

Helmparelhoenders zijn loopvogels en vliegen enkel in geval van nood. Overdag scharrelen ze uren rond, op zoek naar voedsel. Op het heetste van de dag houden ze zich het liefst op een schaduwrijk plekje op. ’s Nachts gaan ze op stok in een boom.