De hamerkop leeft in het grootste gedeelte van Afrika. Hij komt het meeste voor in goed bewaterde savannes en moerasgebieden, en minder vaak in dichtbeboste gebieden.

Wat eet hij het liefst?

In ondiep water langs zandbanken, in rietvelden of drijvende vegetatie zoekt de hamerkop naar voedsel. Hij eet amfibieën, kleine vissen en schaaldieren, wormen en insecten.

Sterk nest

De hamerkop bouwt zijn nest het liefst in de vork van een grote boom die vlakbij of in het water staat. Van takken maakt het broedpaar een groot nest. Modder maakt het bouwwerk extra sterk, zo sterk dat het zelfs een mens zou kunnen dragen. De wanden zijn dik en een smalle  tunnel leidt naar de nestkamer. Als de hamerkoppen het nest uiteindelijk verlaten, wordt deze hergebruikt door uilen en wespen. Zelfs luipaarden verstoppen er hun jongen in.

Veren

De hamerkop dankt zijn naam aan zijn spitse snavel en een pluk veren achterop de kop, je kunt er makkelijk de vorm van een hamer in zien. Hamerkoppen hebben 30 dagen na de geboorte al het verenpak van een volwassen dier. De hamervorm is dan al te zien.
 

Is geadopteerd door: