De grondkoeskoes leeft in de regenwouden van Papoea-Nieuw-Guinea en Indonesië. Hij verstopt zich onder andere in holen onder bomen en in grotten. De maximumleeftijd is ongeveer 15 jaar.

Wat eet hij het liefst?

Het dieet van de grondkoeskoes bestaat voornamelijk uit fruit, dat hij verzamelt uit bomen en van de grond. Daarnaast eet hij ook bladeren, zaden en eieren. Vrouwtjes stoppen het eten soms in hun buidel, zodat ze het makkelijk kunnen verplaatsen naar hun schuilplaats.

Sterke staart

De grondkoeskoes is een nachtdier dat, ondanks zijn naam, ook in bomen leeft. Tijdens het klimmen krult hij zijn staart om takken en gebruikt hij deze als vijfde ‘hand’.

Vechter

Grondkoeskoezen zijn territoriaal. Wanneer twee dieren met elkaar vechten  staan ze op de achterpoten en maken een luid sissend en blaffend geluid. Met hun voorpoten halen ze flink uit.