Deze boombewoner leeft vlakbij water in het tropisch regenwoud in grote delen van Zuidoost-Azië. Waaronder Thailand, Vietnam, Cambodja en Zuid-China. De groene wateragame is overdag actief en is dan meestal te vinden op takken van bomen en struiken langs de oever van het water.

Wat eet hij graag?

De groene wateragame is een snelle jager van voornamelijk insecten, maar lust ook weekdieren, fruit en zelfs kleine gewervelden.

Uitstekende zwemmer

In tegenstelling tot de meeste hagedissen, zijn groene wateragamen uitstekende zwemmers en kunnen zelfs een tijdje onder water blijven. Als ze ergens van schrikken, laten ze zich van hun tak in het water vallen en kunnen zo ontsnappen aan gevaar. 

Kopknikken en bijten

Zoals bij veel hagedissen, knikken groene wateragamen met hun kop om het vrouwtje te verleiden. Tijdens de paring bijt het mannetje het vrouwtje in de nek. Het kan er soms behoorlijk heftig aan toe gaan, waardoor het net lijkt of de dieren vechten. Het mannetje is groter en zwaarder en heeft een grotere rugkam en keelzak.

Geen leguaan

Agamen lijken veel op leguanen, maar behoren toch tot een andere groep dieren. Je kan ze het beste uit elkaar houden door naar de tanden te kijken. Bij agamen groeien deze vanaf de bovenrand van de kaak, terwijl ze bij leguanen vanaf de binnenrand groeien.
 

Is geadopteerd door: