De groene leguaan komt voor in tropische bossen in Centraal- en Zuid-Amerika, vaak in de buurt van water. Ze kunnen goed zwemmen. Leguanen vechten om de beste zonplaatsen. Een goede, warme zonplaats is belangrijk omdat de warmte ervoor zorgt dat de lichaamsprocessen bij deze koudbloedige dieren goed op gang blijven.

Wat eet hij het liefst?

Het dieet van de groene leguaan bestaat uit planten, bladeren en fruit. 

Kleurverandering

In het Apenhuis moet je goed kijken om de groene leguanen te zien, want ze zijn goed gecamoufleerd tussen de planten. De huidskleur varieert van lichtgroen tot bruin, en de reptielen kunnen van kleur veranderen om verschillende redenen: hun humeur, gezondheid, sociale status of temperatuur. De huid heeft een felle groene kleur wanneer het warmer is en kan een stuk doffer en donkerder zijn wanneer het kouder is. Hiermee reguleren ze hun lichaamstemperatuur, aangezien een donkerdere huid ervoor zorgt dat ze sneller opwarmen. Ook zijn de dominante mannetjes vaak donkerder van kleur, doordat zij meer sekshormonen hebben. 

Territorium

De groene leguaan heeft een grote kop en een duidelijke keelzak. Mannetjes zijn net iets groter dan vrouwtjes, en hebben een verder ontwikkelde keelzak. Als er een indringer in het territorium van de dominante man komt, kan hij zijn keelzak uitzetten en zijn lichaam afplatten. Zo lijkt hij groter en probeert hij de indringer af te schikken. Ook kan hij hard bijten en met zijn lange staart slaan. Voor slangen of roofvogels, natuurlijke vijanden, rennen groene leguanen vaak hard weg.