De Grévy-zebra leeft in de woestijn en de savanne van Kenia, Somalië en Ethiopië. Hij wordt ongeveer 30 jaar oud.

Wat eet hij graag?

Het dieet van de Grévy-zebra bestaat uit grassen en planten.

Zebrasoorten

Er bestaan drie zebrasoorten: de steppezebra, de bergzebra en de Grévy-zebra. Die laatste is de grootste in omvang. Ook zijn oren zijn groter dan die van andere zebrasoorten. Elke zebrasoort en elke individuele zebra heeft een ander strepenpatroon. De Grévy-zebra heeft de smalste. Er zijn allerlei theorieën waarom zebra’s strepen hebben. De enige theorie die echt getest is, gaat over stekende vliegen zoals tseetseevliegen en paardenvliegen. Deze vliegen hebben een voorkeur voor een egale ondergrond i.p.v. een gestreepte. In Nederland gebruiken sommige paardenliefhebbers daarom gestreepte paardendekens. Tseetseevliegen brengen de voor de mens gevaarlijke slaapziekte en allerlei dierziektes over. Vroeger waren daardoor grote delen van Afrika onbewoonbaar voor mensen en hun vee.

Moederband

De draagtijd van de Grévy-zebra bedraagt circa dertien maanden. Een pasgeboren zebra bouwt een belangrijke band op met zijn moeder. Een jong veulen herkent zijn moeder eerst aan haar geur en geluid. Later herkent hij ook haar strepenpatroon uit duizenden. Om haar pasgeboren veulen te beschermen zal een merrie in de eerste periode na de geboorte de andere dieren uit de kudde uit de buurt houden.

Macho's

Zebra’s maken soms balkende geluiden, net zoals een ezel. Ze kunnen verschillende toonhoogtes gebruiken. Dit geluid maken ze bijvoorbeeld bij opwinding, vechten, om soortgenoten van ver te roepen of als ze ontsnappen aan roofdieren.