De goudwanggibbon komt uit Cambodja en Zuid-Vietnam. Daar leeft hij in primair tropisch regenwoud, met hoge bomen en een groene ondergrond.

Wat eet hij graag?

Hij eet het liefst fruit. Indien dit niet te vinden is eet hij ook bladeren. De gibbon gebruikt zijn armen om door de bomen te slingeren op zoek naar voedsel.

Zingen

De goudwanggibbon zingt. Net als andere soorten gibbons heeft deze soort zijn eigen unieke lied. Normaal begint het mannetje dit lied, en haakt het vrouwtje later in. Dit doen ze om hun band te versterken en om anderen te laten weten dat ze een paartje zijn. Ook laten ze zo weten wat hun territorium is. Nadat het vrouwtje is gestopt met zingen, eindigt het mannetje het lied.

Snel slingeren

Gibbons kunnen snelheden van 56 kilometer per uur per bereiken als zij van tak naar tak slingeren, waarbij ze zo'n 15 meter afleggen. Ook kunnen ze sprongen tot 12 meter maken en rechtop lopen. Het zijn de snelste niet-vliegende dieren die in bomen leven.

Vachtverkleuring

Een pasgeboren goudwanggibbon heeft een heldergele vacht. In een paar maanden verkleurt dit naar zwart, maar de wangen blijven geel. Mannetjes behouden deze zwarte kleur als ze volwassen worden. Bij vrouwtjes verkleurt de vacht in de puberteit weer terug naar geelachtig wit. Goudwanggibbons worden ongeveer 50 jaar oud.

Nieuw verblijf

ARTIS ontwikkelt een nieuw verblijf voor de goudwanggibbons.

Bekijk hier de verschillende manieren waarop je ARTIS kunt steunen.

Is geadopteerd door: