De gewone koraalduivel leeft in de Indische- en Grote Oceaan. Hij voelt zich op zijn best tussen riffen en rotsspleten. Hij is gezien op een diepte tot 175 meter.

Wat eet hij het liefst?

De gewone koraalduivel jaagt op kleine vissen, garnalen en krabben. Dit gebeurt tijdens de schemering en ‘s nachts. De stekels zijn giftig. Gek genoeg gebruikt hij deze niet voor de jacht. De gewone koraalduivel is een onopvallende jager. Hij zwemt voorzichtig naar een prooi toe met uitgestrekte borstvinnen om de rest van zijn lijf te maskeren. Waarna hij met een grote hap de prooi doorslikt. Dit gebeurt zo snel dat andere dieren dit niet in de gaten hebben en de gewone koraalduivel ongestoord verder kan jagen in een groep dieren. Zijn camouflagekleuren spelen hier ook een rol in.

Einzelgänger

Overdag verstopt de gewone koraalduivel zich in donkere holen en spleten. Hij hangt bijna onbeweeglijk en met zijn kop naar beneden. Gewone koraalduivels leven het grootste gedeelte van hun volwassen leven solitair. Alleen om te paren zoeken ze andere vissen op. Een mannetje vormt dan een groepje met meerdere vrouwtjes. 

Eet smakelijk

De gewone koraalduivel leeft niet alleen in een aquarium of oceaan. In het Caribisch gebied staat hij ook op het menu. Dit is niet het oorspronkelijke leefgebied van deze vis. Ze zijn daar geïntroduceerd en hebben nog geen natuurlijke vijand. Hierdoor is het aantal koraalduivels flink gestegen en bedreigt hij de visstand en het koraal. Het eten van deze vis wordt daarom in dit gebied aangemoedigd. Tevens is het eten van de gewone koraalduivel erg gezond, omdat het meer Omega 3-vetzuren, minder verzadigde vetten en zware metalen dan andere vissoorten bevat.