De gehoornde koffervis leeft bij het koraal in warme tropische zeeën, zoals de Rode Zee, de Stille Oceaan en de Indische Oceaan. Hij leeft voornamelijk in ondiep water. De jongen blijven vaak in groepen bij elkaar, een volwassen koffervis leeft liever alleen.

Wat eet hij graag?

Koffervissen eten bodemalgen, kleine micro-organismen, sponzen, kreeftjes, schelpdiertjes en kleine visjes. Vaak zit een prooi verstopt onder het zand. Om hier bij te kunnen, blaast de koffervis met water het zand opzij, zodat de prooi tevoorschijn komt. De koffervis kan beide ogen onafhankelijk van elkaar bewegen, maar wanneer de vis een prooi ziet, fixeert hij beide ogen op zijn prooi. 

Vierkant

De gehoornde koffervis heet in het Engels ook wel een ‘box fish’, verwijzend naar zijn lichaamsvorm. De vis lijkt op een doos door zijn hoekige vormen en platte buik. Daarbij heeft de vis twee puntige hoorns op zijn hoofd en achter op zijn lichaam, wat het voor vijanden lastig maakt om de vis op te eten. 

Dubbele bescherming

De dikke huid en de hoorns van een koffervis bieden vaak een goede bescherming tegen andere vissen. Wanneer de koffervis zich toch bedreigd voelt, kan hij een gif afscheiden dat voor andere vissoorten dodelijk is.