De fossa is een typische bosbewoner en kan uitstekend klimmen. De grote staart van de fossa komt goed van pas om evenwicht te houden. Hij is het grootste roofdier van Madagaskar. Hij is zowel overdag als ‘s nachts actief.

Wat eet hij graag?

Favoriete prooien zijn met name lemuren, die ongeveer de helft van de fossa’s reguliere voedsel uitmaken. Doordat de mens steeds verder oprukt in zijn leefgebied, vergrijpt hij zich ook regelmatig aan varkens, geiten, kalveren, pluimvee en andere kleine huisdieren.

Hoofd eerst

Fossa’s lopen zonder problemen langs de stam omhoog of omlaag met de kop vooruit. Dit komt doordat de enkelgewrichten van deze dieren erg flexibel zijn en ver kunnen doorbuigen.

In de pubertijd

De vrouwelijke fossa maakt tijdens haar puberteit een uiterst merkwaardige verandering door, die uniek is voor zoogdieren. De clitoris groeit buitensporig groot, ontwikkelt weerhaakjes aan de buitenkant en er vormt zich een botje (baculum) in het weefsel, zodat het geheel grote overeenkomsten met de penis van het mannetje vertoont. Ook ontstaan er huidplooien rond de clitoris die sterk aan een scrotum doen denken. De crèmekleurige vacht aan de onderkant van het lichaam kleurt bovendien oranje door afscheiding van een vloeistof, een verschijnsel dat alleen bij volwassen fossamannetjes voorkomt. Het waarom van deze tijdelijke lichamelijke ‘vermannelijking’ is onbekend.