De ezel komt oorspronkelijk uit de woestijn en graslanden van Noord-Afrika. Tegenwoordig is de ezel over de hele wereld te vinden.

Wat eet hij graag?

Ezels zijn grazende herbivoren. Een ezel heeft sterke lippen en grote platte tanden. Met zijn gespierde lippen trekt hij een stuk gras naar zich toe, waarna hij het binnensmonds vermaalt tot een papje.

Zo koppig als een ezel

Ezels staan bekend om hun koppigheid, maar ze zijn juist heel slim. Een ezel doet namelijk nooit iets wat hem gevaarlijk lijkt. Een ezel stoot zich nooit twee keer aan dezelfde steen. Dus als zijn baas hem een kant opstuurt die hem niet bevalt, blijft hij gewoon stil staan. Voor een ezel is er nooit een reden tot paniek, hij blijft altijd rustig en beheerst.

Egypte

Ezels speelden een zeer belangrijke rol in de ontwikkeling van de Egyptische handel waarbij lange afstanden afgelegd moesten worden. De ezels waren belangrijk omdat zij veel gewicht konden vervoeren en omdat zij goed aangepast waren voor reizen door de woestijn. In oud-Egypte werden ezelinnen gehouden als melkdier. Ezelinnenmelk bevat meer suiker en proteïne dan koeienmelk. Daarnaast werd melk ook gebruikt voor cosmetische en medicinale doeleinden.