De Europese boomkikker leeft in het grootste deel van Europa. In Groot-Brittannië en Ierland komt hij niet voor en in Scandinavië alleen in het uiterste puntje van Zweden. Hij leeft in licht beboste gebieden met water.

Wat eet hij graag?

Spinnen, vliegen, kevers, vlinders en rupsen zijn allemaal voedselbronnen voor de Europese boomkikker. Door zijn sterke achterpoten kan hij hoog en ver springen. Daardoor kan hij ook vliegende insecten vangen.

Verschillende kleuren

De kleur van een Europese boomkikker wordt bepaald door de temperatuur, de luchtvochtigheid en zijn gemoedstoestand. Zo kan hij helder groen, maar ook grijs, bruin of geel zijn.

Goede klimmer

De Europese boomkikker dankt zijn naam aan zijn klimmende manier van voortbewegen. Hij heeft aan het topje van elke teen een plat bolletje zitten. Dit worden hechtschijven genoemd en zijn niet te verwarren met zuignappen. Zoals de naam al aangeeft gebruikt de boomkikker deze schijven om zich te hechten aan bijvoorbeeld een boom waar hij in wil klimmen. Bij aanraking met een oppervlak geven deze hechtschijven vocht af, waardoor de kikker als het ware blijft plakken. Ook het klimmen op dunne takjes gaat hem goed af.