De edelpapegaai leeft in de bossen, plantages en tuinen van Indonesië, Nieuw-Guinea, Australië en Salomonseilanden. Daar leven zij langs kusten tot middelhoge berggebieden tot 1.900 meter.

Wat eet hij het liefst?

Edelpapegaaien eten fruit, wilde vijgen, onrijpe noten, knoppen, zaden en bloesem. De favoriete vruchten van de edelpapegaai zijn granaatappel en papaja. 

Niet monogaam

De edelpapegaai heeft een bijzonder paringsgedrag. Anders dan de meeste papegaaien, paren zowel mannelijke als vrouwelijke edelpapegaaien met meerdere vogels van het andere geslacht. Het vrouwtje maakt een boomnest en verblijft hier het grootste deel van het jaar. Tot wel vijf verschillende mannetjes komen voedsel naar haar brengen om haar over te halen met hem te paren. 

Twee verschillende soorten

Zijn bij veel vogelsoorten de mannetjes opvallend gekleurd en hebben de vrouwtjes een schutkleur, bij de edelpapegaai is juist het vrouwtje opvallend rood. Zo kunnen de verschillende mannetjes haar goed vinden. Mannetjes hebben voornamelijk groene veren en een geeloranje snavel. Door de grote verschillen dacht men vroeger dat het twee verschillende vogelsoorten waren.