De dwergotter leeft in zoetwatergebieden in de buurt van de bossen van Zuid-, Oost- en Zuidoost-Azië.

Wat eet hij graag?

Op het menu van de dwergotter staan schelpdieren en krabben. Dwergotters hebben een sterk gebit waarmee ze de schalen en schelpen kunnen kraken. Soms laten ze de schelpen in de zon opwarmen, zodat ze vanzelf opengaan. Kikkers lusten ze ook. In tegenstelling tot andere otters eten ze weinig vis. 

Kleine klauwen

De nagels van de dwergotter zijn niet meer dan stompjes aan eeltige teenpunten. Hij wordt daarom ook wel kleinklauwotter genoemd. Tussen de tenen zitten korte zwemvliezen. Deze zijn korter dan bij de meeste otters. Hierdoor is de dwergotter beter in staat om zijn poten te gebruiken om te grijpen. 

Afhankelijke pups

Tussen mannetjes en vrouwtjes bestaan hechte relaties. Een paartje kan twee keer per jaar jongen krijgen. Bij de geboorte zijn de pups nog erg afhankelijk. De ogen gaan pas na 40 dagen open en het duurt ongeveer 10 weken voordat ze het nest voor het eerst verlaten. Na drie maanden beginnen ze met zwemmen.
 

Is geadopteerd door: