De dwergoeistiti leeft in het regenwoud van Zuid-Amerika. Hij leeft vooral in de buurt van rivieren, in ondergelopen bos, langs de bosranden en aan de randen van agrarische velden.

Wat eet hij graag?

Hij is, net als andere soorten zijdeaapjes, een gespecialiseerde gom-eter. Gom of hars en boomsappen komen naar buiten op plaatsen waar de stam beschadigd is, bijvoorbeeld doordat insecten gaten hebben geboord. Maar de dwergoeistiti knaagt zelf ook aan bomen. Dankzij dat ongewone voedsel kan hij perioden waarin weinig vruchten te vinden zijn overleven.

Klein

De dwergoeistiti is met een gemiddelde lengte van 13 centimeter (staart niet meegerekend) het kleinste aapje ter wereld. Deze apensoort past gemakkelijk in een mensenhand en de jongen zijn zo klein als een walnoot. Ze verdedigen zich door luid te schreeuwen en door geursporen achter te laten.

Gezinsleven

Deze kleinste aap ter wereld leeft in groepjes van 10 tot 15 dieren. Samen verdedigen zij hun territorium. De dwergoeistiti krijgt gemiddeld twee jongen. De eerste dagen van hun leven brengen de jongen door in de vacht van hun moeder, om daarna over te stappen naar de vader. Dan drinken ze alleen nog bij de moeder.