In de regenwouden van Madagaskar kan de dwergmuismaki het best overleven.

Wat eet hij graag?

Hij eet voornamelijk insecten, maar ook kleine reptielen of amfibieën. Soms eet hij planten, bladeren, bloemen en vruchten. 

Zien in het donker

De dwergmuismaki is een nachtdier. De dag brengt hij al rustend door in de bomen. Zodra het donker wordt, komt hij tevoorschijn uit de takken, op zoek naar voedsel. In het donker is de dwergmuismaki moeilijk waar te nemen voor roofdieren. De dwergmuismaki heeft grote ogen en kan hiermee goed zien in het donker.

Tweelingen

Dwergmuismaki’s zijn polygaam. Een mannetje paart met alle vrouwtjes binnen zijn gebied. Zo'n 2 maanden later wordt er meestal een tweeling geboren. Al enkele minuten na de geboorte drinken de jongen bij hun moeder. Ze wegen bij de geboorte ongeveer 6 gram en de moeder draagt ze rond in haar bek.

Halve of hele apen?

De dwergmuismaki behoort net als de ringstaartmaki, rode vari en potto tot de halfapen. Halfapen zijn geen apen, maar delen wel dezelfde orde: ze behoren allebei tot de primaten. Ze vormen een aparte ‘onderorde’, de Strepsirrhini. Halfapen zijn primitieve primaten: ze zijn minder intelligent en hebben onder andere kleinere hersenen en een langere snuit. Halfapen en apen kom je nauwelijks samen tegen. Op Madagaskar komen alleen halfapen voor, waardoor zij geen concurrentie van apen hebben. In gebieden waar apen en halfapen wel samen voorkomen zijn de halfapen bijna alleen ’s nachts actief, terwijl de apen echte dagdieren zijn.