De dwergmangoest leeft op de savanne en in bos- en struikgebieden in Afrika, van Ethiopië tot Angola en Zuid-Afrika. Zij graven hun holen meestal niet zelf, maar maken gebruik van de ventilatieopeningen van termietenheuvels.

Wat eet hij graag?

Dwergmangoesten zijn roofdieren en besteden het grootste deel van de dag aan het vinden van voedsel tussen takjes, bladeren en stenen. Ze eten insecten, wormen en slakken, maar eten zo nu en dan ook een kleine slang, eieren of een klein knaagdier. 

Hoogst in rang

Dwergmangoesten leven in groepen van 10 tot 40 dieren. De groep bestaat uit een dominant vrouwtje en haar nakomelingen. Het dominante vrouwtje vormt een monogaam paar met een alfamannetje, hij staat net onder haar in de hiërarchie. De hiërarchie van de rest van groep wordt bepaald door leeftijd; de jongste dieren zijn het hoogst in rang.

Ieder een rol

Het alfapaar zijn de enige dwergmangoesten van de groep die zich voortplanten. De leden van de groep helpen met de verzorging van de jongen. Ze brengen voedsel naar het hol, verzorgen de vacht, passen op en ze spelen met de jongere dieren. Als de jonge mangoesten volwassen zijn verlaten zij hun geboortegroep en sluiten zich aan bij een andere groep.