Dubbelhoornige neushoornsvogels leven in tropische regenwouden in Zuidoost-Azië

Wat eet hij graag?

Neushoornvogels eten voornamelijk vruchten. Met de snavelpunt plukt hij de vrucht van een tak, die hij met een achterwaartse kopbeweging in zijn keel gooit. Daarnaast eten zij kleine zoogdiertjes, vogels, amfibieën, reptielen en insecten.

De helm

De knobbel op de snavel van de neushoornvogel wordt de helm genoemd. Er wordt aangenomen dat de helm stevigheid geeft aan de lange snavel. Waarschijnlijk werkt de holle helm ook als klankkast bij het produceren van geluid. Neushoornvogels gebruiken verschillende geluiden om contact te maken, bijvoorbeeld om elkaar te waarschuwen of terug te vinden.

Inmetselen

De dubbelhoornige neushoornvogel heeft een heel speciale manier om voor de eieren en kuikens te zorgen. Tijdens het broedseizoen kiest een monogaam koppel meestal een hele hoge, oude boom met een groot hol uit. Indien mogelijk, gebruiken zij ieder jaar dezelfde boom. Het vrouwtje sluit zichzelf vervolgens op door de opening van de nestholte te dichten met een ‘cement’ van uitwerpselen. Ze maakt een spleet waardoor de man voedsel naar binnen duwt. Het broeden duurt tussen de 38 tot 40 dagen en in deze tijd ruit het vrouwtje waardoor zij niet kan vliegen. De vrouwelijke neushoornvogel blijft nog vijf weken in de boom waarna ze de man helpt met verzamelen van voedsel voor de jongen. Zodra de moeder het nest verlaat, metselen de jongen het gat dicht.