De driekleurige glansspreeuw komt voor in open bosgebieden, landbouwgebieden en tuinen. Ze leven in Oost-Afrika, in onder andere Ethiopië, Somalië en Kenia.

Wat eet hij graag?

De driekleurige glansspreeuw eet insecten, zaden en wormen. Ze zoeken samen op de grond naar voedsel, vaak onder of in de buurt van acaciabomen. Op picknickplaatsen en rond menselijke bebouwing bedelen ze brutaal.

Groepen

Driekleurige glansspreeuwen zijn sociale dieren en leven vaak in groepen. Nadat de jongen het nest hebben verlaten worden ze nog vier tot zeven weken gevoerd door beide ouders en helpers. Dat zijn vaak de oudere broers uit eerdere legsels, maar ook andere mannetjes die door het vrouwtje werden verleid met paringen. Ondanks al deze hulp is hun broedsucces laag. 

Witte streep

Over de borst van de driekleurige glansspreeuw loopt een strakke, witte streep. Deze scheidt de felblauwe borst van de roestbruine veren op de buik.

Alarmroep

Hun alarmroep voor gevaar vanuit de lucht verschilt van die voor gevaar vanaf de grond. Groene meerkatten herkennen dit verschil en maken hier handig gebruik van. Waarschuwen de vogels elkaar voor gevaar op de grond, dan klimmen de groene meerkatten de boom in, en als de driekleurige glansspreeuwen elkaar waarschuwen voor gevaar uit de lucht, dan sluipen de apen stilletjes weg.