De dominokever voelt zich het best in droge warme gebieden. In de natuur leeft deze kever op de steppegebieden in India.

Wat eet hij graag?

De dominokever leeft voornamelijk van mieren, maar eet ook krekels, andere kevers en kakkerlakken. Met grote, sterke kaken werken ze de prooi naar binnen. Daarbij zijn ze vaak op aas aangetroffen, ondanks het actieve jagersinstinct.

Voortplanting

De dieren paren regelmatig waarna het vrouwtje twee tot zes 7 mm lange, witgele eieren legt in een gangetje in de grond. Na 4 weken komen de larven uit en graven zich een weg naar boven. De larven zijn zwartbruin en behaard. Zij voeden zich hoofdzakelijk met mieren. Na drie maanden als larve geleefd te hebben, verpoppen ze zich om vervolgens een maand later als dominokever naar buiten te kruipen.

Verdediging

Als een aanvaller te dichtbij komt, dan spuit de kever een irriterende stof richting een vogel, zoogdier of reptiel die dit insect probeert te pakken. Het chemische goedje heeft dezelfde impact als traangas bij mensen heeft. De vloeistof komt uit de achterkant van de kever en stinkt erg.