De grijspootdoeroecoeli's leven in de bossen van Zuid-Amerika, zowel in het regenwoud als in gebieden met droog struikgewas. Ze leven in bomen en komen zelden op de grond. Grijspootdoeroecoeli’s zijn nachtdieren, het zijn de enige apen die ’s nachts leven.

Wat eet hij het liefst?

Het dieet van grijspootdoeroecoeli’s is breed en varieert van fruit en insecten tot de nectar van bloemen. Ook voeden grijspootdoeroecoeli’s zich weleens met kleine vogels en zoogdieren. 

Opvallende geluiden

Nachtdieren zijn na zonsondergang het meest actief. Zo ook doeroecoeli’s. Ze leven in kleine familiegroepen van twee tot vijf dieren. Deze groepen bestaan uit een mannetje, een vrouwtje en hun nakomelingen. Overdag slaapt het gezin in boomholtes of in dichte begroeiing. Communiceren gebeurt onder andere door middel van meerdere soorten geluiden. Met een luide roep wordt een partner gezocht. Een hoge gil dient als alarmsignaal bij gevaar. Ook maken ze een toeterend, uilachtig geluid. Doeroecoeli’s gebruiken ook geuren om met elkaar te communiceren. Hiervoor gebruiken ze urine en een vloeistof die uit een klier bij hun staart komt.

Uil-aapje

Grijspootdoeroecoeli’s hebben een rond kopje, grote ogen en kleine oortjes die verborgen liggen in de vacht. Hierdoor lijkt hun hoofd een beetje op dat van een uil en worden ze ook wel uil-aapjes genoemd.