Doeroecoeli's leven in de bossen van Zuid-Amerika, zowel in het regenwoud als in gebieden met droog struikgewas. Ze leven in bomen en komen zelden op de grond. Doeroecoeli’s zijn nachtdieren, het zijn de enige apen die ’s nachts leven.

Wat eet hij het liefst?

Het dieet van doeroecoeli’s is breed en varieert van fruit en insecten tot de nectar van bloemen. Ook voeden doeroecoeli’s zich weleens met kleine vogels en zoogdieren.

Opvallende geluiden

Nachtdieren zijn na zonsondergang het meest actief. Zo ook doeroecoeli’s. Ze leven in kleine familiegroepen van een mannetje en een vrouwtje en hun nakomelingen, twee tot vijf dieren. Overdag slaapt het gezin in boomholtes of in dichte begroeiing. Communiceren gebeurt door geur en door middel van meerdere soorten geluiden. Met een luide roep wordt een  partner gezocht. Een hoge gil dient als alarmsignaal bij gevaar. Ook maken ze een toeterend, uilachtig geluid. 

Uil-aapje

Een rond kopje, grote ogen en kleine oortjes die verborgen liggen in de vacht. Doeroecoeli’s zijn te herkennen aan hun uilachtige gezichten en worden daarom ook wel uil-aapjes genoemd.