Dianameerkatten komen voor in West-Afrika; ze leven in kustgebieden in de landen Guinee, Ghana, Sierra Leone en Ivoorkust. Het zijn goede klimmers en ze leven hoog in de bomen.

Wat eet hij het liefst?

De Dianameerkat is een omnivoor, een alleseter. Hij eet fruit, bloemen, jonge boomblaadjes, insecten en ongewervelden.

Beter een goede buur…

Dianameerkatten leven, zoals veel primaten die overdag actief zijn, in grote groepen;  zo kunnen ze zich beter verdedigen en elkaar waarschuwen bij gevaar. Dianameerkatten gaan daarbij nog een stapje verder: ze leven samen met andere soorten primaten en kunnen zelfs de geluiden van andere soorten begrijpen. Groepen Dianameerkatten bestaan meestal uit 15 tot 30 individuen. Vrouwtjes en hun jongen met één mannetje als leider. 

(Apen)gezichten trekken

Door hun goed ontwikkelde gezichtsspieren kunnen Dianameerkatten veel verschillende gezichtsuitdrukkingen gebruiken om mee te communiceren. Wil een Dianameerkat laten zien dat hij onderdanig is aan een dominantere soortgenoot? Dan gaat hij grijnzen.

Kwetsbaar

Dianameerkatten zijn door IUCN als ‘kwetsbaar’ aangemerkt, omdat hun habitat in de afgelopen 30 jaar sterk is gekrompen. Ook wordt er, vanwege de waarde van hun mooie vacht, op Dianameerkatten gejaagd.
 

Is geadopteerd door: