De Congopauw komt uit de regenwouden rondom het stroomgebied van de rivier Congo, in de Democratische Republiek Congo. Hier leeft hij scharrelend op dicht begroeide hellingen in het regenwoud. Hij komt voor op hoogtes tussen de 400 en 1200 meter.

Wat eet hij het liefst?

Zaden, fruit en kleine ongewervelden behoren tot het dieet van de Congopauw.

Heerlijk verleiden

Het mannetje van de Congopauw probeert het vrouwtje op verschillende manieren te paaien. Ten eerste zet hij zijn staart op als een waaier. Dit doet hij om zijn verenkleed te laten zien en om groter te lijken. Daarnaast probeert hij haar ook te verleiden door haar voedsel te geven. Een vrouwtje is immers eerder gecharmeerd van een mannetje als deze kan laten zien dat hij goed voor zichzelf, voor haar en voor hun jongen kan zorgen. 

Hecht

Congopauwen vormen een hecht broedpaar. Als het vrouwtje haar twee tot drie donkerbruine eieren legt en uitbroedt, beschermt het mannetje haar en het nest fel. De jongen voeden ze samen op.